Oogzorg > Oogcheck

Oogcheck - Volledig Optometrisch Onderzoek

Wat houdt een oogcheck (optometrisch onderzoek) in?
Wanneer u voor het eerst een afspraak maakt bij ons zullen wij een uitgebreid oogonderzoek uitvoeren om eventuele afwijkingen op te sporen. Dit is het basis optometrisch onderzoek. De uitkomsten daarvan kunnen aanleiding geven tot uitgebreider onderzoek.

Tip: het kan zijn dat bij het onderzoek pupilverwijdende druppels worden gebruikt. Houd er rekening mee dat u tijdelijk wat wazig gaat zien en uw ogen gevoeliger zijn voor licht. Het is daarom verstandig een zonnebril mee te nemen en niet zelf auto te rijden.

Tijdens de oogcheck voeren we de volgende onderzoeken uit : 

Anamnese
Dit is het vraaggesprek dat vooraf aan alle onderzoeken wordt gedaan. Er worden allerlei vragen gesteld over de klachten / de gezondheid van uw ogen en uw algemene gezondheid. We hebben een standaard formulier waar o.a. gevraagd wordt naar medicijn gebruik en uw algehele gezondheidstoestand.

Refractie
Oftewel de oogmeting of "brilsterktemeting". Tijdens dit onderzoek wordt de sterkte van de brillenglazen en / of contactlenzen bepaald.

Binoculair onderzoek
Dit onderzoek doen wij om de samenwerking tussen de ogen en de oogspieren te beoordelen.

Tonometrie
Dit is het meten van de oogdruk. Dit kan met behulp van een non-contact tonometer of een applanatie tonometer. De non-contact tonometer meet de druk door een beetje lucht in het oog te blazen. Dit apparaat wordt ook wel eens de "plof-tonometer" genoemd (deze wordt gebruikt bij de opticien en is minder nauwkeurig)

Bij applanatie tonometerie komt er tijdens de meting een soort stiftje tegen het oog aan en daarom zal er voorafgaand aan het gebruik van dit apparaat altijd een druppeltje verdoving in het oog gedaan worden.

Spleetlamponderzoek / Biomicroscopie


Dit onderzoek staat in het teken van de gezondheid van uw ogen. Wij beoordelen zowel de buitenkant als de binnenkant van uw ogen. Indien nodig met behulp van pupilverwijdende druppels, zodat als het ware de deur verder open wordt gezet om naar de binnen te kunnen kijken. Door deze druppels gaat u tijdelijk wat wazig zien en zijn de ogen lichtgevoeliger. Dit kan problemen geven met autorijden. Als u van te voren weet dat u gedruppeld wordt, dan kan een zonnebril van pas komen en is het verstandig u te laten rijden.

ORBSCAN-onderzoek

Bij een het maken van een ORBSCAN worden 8000 punten opgetekend van uw oog. Het bijzondere is dat het apperaat in veel klinieken ontbreekt. Met de ORBSCAN kan je alle hoornvlieafwijkingen ontdekken, waaronder keratoconus (uitstulping van het hoornvlies, dit is een ziekte). De ORBSCAN wordt ook gebruikt om ogen te keuren voor geschiktheid ooglaseren.
 

Fundus-onderzoek

Bij het fundusonderzoek wordt de achterpool van het oog digitaal vastgelegd. Wij maken een foto van de achterkant van het oog. De achterkant van uw oog geeft veel infomatie over de oogzenuw en het vaatverloop in het oog. Deze informatie is handig als er een vermoeden bestaat op diabetis, verhoogde oogdruk of verhoogde bloeddruk. De huisarts kan samen met de optometrist beoordelen of er therapie of medicatie nodig is. Bij Inter-Vision bespreken wij met u direct of er afwijkingen zijn gevonden en of daar iets mee gedaan moet worden.

 


Evaluatie
Tijdens dit onderdeel bespreken wij met u wat onze bevindingen zijn. Tevens beoordelen wij of verdere behandeling en / of verwijzing naar oogarts, huisarts of een andere specialist noodzakelijk is.

Behandeling
Afhankelijk van de klachten en / of wensen van de cliënt / patiënt doen wij het volgende : 

  • Adviseren en aanmeten van een bril
  • Adviseren en aanpassen van contactlenzen
  • Adviseren om aanvullend optometrisch onderzoek te doen (bijvoorbeeld gezichtsveldonderzoek)
  • Adviseren ooglaserbehandeling (refractiechirurgie)
  • Adviseren en aanmeten low-vision hulpmiddelen
  • Educatie over oogafwijkingen
  • Indien nodig doorverwijzen naar: huisarts -oogarts -orthoptist -collega optometrist

Tarief en afspraak maken
Het tarief voor een uitgebreid optometrisch onderzoek (oogcheck) zoals hierboven beschreven bedraagt 50 Euro

Voor het schrijven van een uitgebreide brief naar een andere specialist met doorverwijzing wordt 50 Euro extra in rekening gebracht. 

Klik op onderstaande link.

Neem contact op om een afspraak te maken >