Oogzorg > Het oog

Het oog

Het oog is een complex orgaan. Het beeld van onze omgeving valt door een variabele opening (pupil) achter in het oog op het netvlies. Daar wordt het omgezet in een electrisch signaal en naar de hersenen geseind. De hersenen verwerken het signaal als beeld.

Verziendheid
Als u verziend (hypermetroop) bent is het oog te kort (te klein) en breekt het licht hierdoor niet sterk genoeg. De afwijking wordt benoemd naar wat het oog nog wel goed kan en dat is ver weg kijken. Om het oog weer sterker brekend te maken moet voor dit oog een plus sterkte geplaatst worden in de vorm van een bril of lenzen om zo het beeld te corrigeren.

Bijziendheid
Als u bijziend (myoop) bent is het oog te groot (te lang) en breekt het licht hierdoor te sterk. De afwijking wordt benoemd naar wat het oog nog wel goed kan en dat is dichtbij kijken. Om het oog weer minder sterk brekend te maken moet voor dit oog een min sterkte geplaatst worden in de vorm van bril of lenzen om zo het beeld te corrigeren.

Cylinder / astigmatisme
Het oog heeft naast de bovengenoemde twee afwijkingen soms ook nog een verkeerde breking in een andere richting. Het oog is dan niet rond maar heeft meer de vorm van een rugbybal. Om dit te corrigeren moet er nog een extra sterkte worden ingebouwd in de bril of lens.

Presbyopie
Bovenal kan het oog ook een tekort aan instellingsvermogen hebben voor dichtbij (dit doet het oog via het boller maken van de lens in het oog). Dit heet in medische termen accommoderen.  Boven de leeftijd van 40 jaar neemt de soepelheid van de lens in het oog af. Deze wordt stugger en kan hierdoor minder makkelijk de bollere vorm aannemen

Grijze staar 
Grijze staar (cataract) komt veelal voor bij ouderen. Het is de meest voorkomende oogziekte. Grijze staar is goed te verhelpen door een staaroperatie. Hierbij wordt de troebele lens uit het oog verwijderd en een kunstlens geplaatst. 

 

 1. Oogspier
 2. Harde oogrok (Sclera)
 3. Vaatvlies (Choroidea)
 4. Netvlies (Retina)
 5. Oogzenuw
 6. Blinde vlek
 7. Gele vlek (Macula)
 8. Bloedvaten in het netvlies
 9. Glasvocht(membraan) (Corpus Vitreum)
 10. Straalvormig lichaam (Corpus Ciliare)
 11. Achterste oogkamer
 12. Voorste oogkamer
 13. Pupilopening
 14. Regenboogvlies (Iris)
 15. Hoornvlies (Cornea)
 16. Lens