Oogzorg > Low Vision

Low Vision

Low vision betekent letterlijk (zeer) laag gezichtsvermogen. Het is een omschrijving die gebruikt wordt door instellingen en bedrijven die hulp bieden aanslechtziende mensen.

De oorzaak van slechtziendheid is vrijwel altijd een medische oogafwijking zoals maculadegeneratie, cataract (staar) of glaucoom. Afwijkingen in de oogzenuw of hersenen (CVA ) kunnen ook tot slechtziendheid leiden. Wettelijk is men slechtziend bij een gezichtsscherpte van 0,3 (30 % zicht) of minder op het beste oog met bril. Het gezichtsvermogen kan niet hersteld worden met een gewone bril, een operatie of medische behandeling. Lezen, televisie kijken en dagelijkse dingen als boodschappen doen worden steeds moeilijker of zelfs onmogelijk. Sommige mensen worden heel lichtgevoelig of hebben juist bijzonder veel licht nodig.

Met gezichtshulpmiddelen zoals loepen, brillen, telescoopbrillen en filterbrillen is het vaak weer mogelijk deze activiteiten uit te voeren. Net als gewone brillen moeten deze hulpmiddelen worden aangemeten en op maat gemaakt worden. Er bestaan ook eenvoudige hulpmiddelen zoals handloepen, lichtloepen en loeplampen.Elektronische hulpmiddelen zoals beeldschermloepen, voorleesscanners en spraakondersteuning voor de computer bieden veel mogelijkheden voor zeer slechtziende mensen.

Via het low-visiononderzoek wordt uw hulpvraag in kaart gebracht en uw gezichtsvermogen gemeten. In goed overleg wordt het meest geschikte hulpmiddel bepaald en aangemeten. Soms zijn meerdere hulpmiddelen noodzakelijk. U vindt op onze website veel informatie over het low-visiononderzoek, de verschillende hulpmiddelen evenals de mogelijkheden voor vergoeding via uw zorgverzekeraar.

Een low-visionspecialist is een optometrist die zich gespecialiseerd heeft in het aanmeten van vergrotende gezichtshulpmiddelen voor slechtziende mensen. Sommige opticiëns hebben de module low-vision aan de Hogeschool van Utrecht gevolgd en zijn ook werkzaam als low-visionspecialist. Low-visionspecialisten werken in optometriepraktijken, ziekenhuizen en revalidatieinstellingen.