Oogzorg > Droge ogen

Droge ogen

Wat zijn droge ogen?
Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht en / of  dit is van slechte kwaliteit om de ogen goed vochtig te houden. Het gevolg is dat ogen gaan branden en / of steken en / of slijm gaan afscheiden. Soms leidt dit weer tot een teveel aan tranen. Deze zijn echter niet van een goede samenstelling, zodat er geen goede traanfilmlaag op het oog ontstaat en het oog kwetsbaar wordt voor uitdroging. Droge ogen kunnen ook veroorzaakt worden door ziekte en / of medicijngebruik, dit is echter bij de meeste mensen niet bekend.

Wat is een traanfilm?
Traanvocht heeft als belangrijkste functie het oog vochtig te houden. Bij elke knipperslag, wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig verdeeld over het oog. Dit dunne laagje noemt men de "traanfilm" en deze dient om het oog glad te houden en te beschermen tegen de buitenlucht.

Wat zijn de oorzaken van droge ogen?
Men praat over droge ogen als de traanproductie in hoeveelheid of samenstelling niet voldoende is om bescherming aan het oog te geven. Verschillende oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen:
1. Allergie
2. Leeftijd
3. Algemeen lichamelijke aandoeningen, zoals de ziekte van Sjögren, hormonale afwijkingen
4. Geneesmiddelen
5. Afwijkingen aan de oogleden of het bindvlies
6. Weinig of slechte knipperbeweging en / of slapen met halfopen ogen, bijv. bij een aangezichtsverlamming
7. Diabetes Mellitus (suikerziekte)

Opsporen van een droog oog
Een oogarts en / of de optometrist kunnen in de meeste gevallen de oorzaak opsporen en dan de juiste behandeling geven.
Twee testen kan de optometrist zelf uitvoeren:

1. Schirmertest: het meten van de hoeveelheid tranen; dit gebeurt door de ogen te verdoven en dan een papierstrookje in de ogen te plaatsen, waarna er na 1 minuut gekeken wordt hoever de tranen in het papierstrookje gelopen zijn.
2. Test voor de kwaliteit van de tranen, deze kwaliteit wordt ook wel de ‘break-up’ time (BUT) genoemd. Hierbij wordt er met fluoresceïne gekeken naar de mate van verdamping van de traanfilm. Verder kunt u doorverwezen worden naar een andere specialist, zoals internist of reumatoloog, voor nader onderzoek naar een mogelijk onderliggende oorzaak.

Behandeling
Behandeling is meestal niet eenvoudig, omdat het lang niet altijd lukt de oorzaak van de droge ogen weg te nemen. Als het probleem wordt veroorzaakt door een ontsteking van de oogleden dan wordt deze eerst behandeld. Indien de traanklier of het bindvlies van het oog door een ziekte onherstelbaar beschadigd is, dan is het van belang te proberen de irritatie zoveel mogelijk te verminderen. Dit kan men doen door ofwel kunstmatig traanvocht toe te voegen ofwel door het aanwezige traanvocht zo lang mogelijk vast te houden. Het eerste doet men met behulp van "kunsttranen" of een gel die een aanvulling vormen op de eigen tranen. Er zijn vele soorten te verkrijgen. Het zo lang mogelijk vasthouden van het aanwezige traanvocht kan op verschillende manieren gebeuren. Men kan een speciale beschermende bril dragen om de verdamping tegen te gaan, of het kan nodig zijn om het traanafvoerkanaaltje tijdelijk of permanent af te sluiten. Vaak willen hylocomod druppels helpen, deze zorgen namelijk voor een zeer langdurige bevochtiging van het oog.

Wat kun je zelf doen?
Als u heeft bemerkt dat u onder bepaalde omstandigheden méér klachten heeft, probeer dan deze omstandigheden te veranderen:

  • U kunt voorkomen dat het traanvocht te snel verdampt door de luchtvochtigheid in huis te verbeteren. Dit kunt u doen met behulp van waterbakken aan de verwarming of door de aanschaf van een luchtbevochtiger.
  • Buiten kan een speciale (fiets)bril die aan de zijkanten is afgesloten er voor zorgen dat de ogen door de wind niet te veel uitdrogen.
  • Vermijd zaken die extra droogte of irritatie geven, zoals een föhn, een ventilator, airconditioning of rook, of druppel extra.
  • Ook het dragen van contactlenzen kan bij droge ogen grote problemen geven. Regelmatig oogdruppels gebruiken, volgens de aanwijzingen van de oogarts / optometrist en de ogen laten controleren door de optometrist kan complicaties voorkomen. Er zijn ook speciale silcone hydrogel contactlenzen die meer dan 73% vocht vasthouden, echter deze contactlenzen kunnen alleen door uw optometrist worden aangemeten. Laat u dus altijd adviseren door uw specialist!

Klik direct op onderstaande link

Neem contact op om een afspraak te maken >